solmyra

Solmyra

Utanför byn Bettna mellan Nyköping och Katrineholm ligger den nyanlagda äppelodlingen Solmyra. På sydvästsluttningen i en gammal betesmark där det tidigare gått kvigor växer idag runt 400 träd – både sörmländska kultursorter och mer traditionellt kommersiella sorter.


– Jag planterade de första träden våren 2018 och är nu inne på min tredje växtsäsong. Vi fick börja helt från grunden och det är först i år jag börjat få avkastning. Vi bor på en gård en liten bit bort från odlingen och det är lagom långt hemifrån och hit, berättar Jonas Hammar på Solmyra Äpplehage.

Jonas Hammar är anställd som kock och matkreatör på Länsstyrelsens residens i Nyköping sedan 2011 och har arbetat mycket med Sörmlands utveckling som matlän. Han har även gett ut boken ”Sörmland – en regional måltidsresa”.

– Vi har väldigt många duktiga mathantverkare, uppfödare och odlare i Sörmland och jag har alltid samarbetat med lokala producenter. Nu när jag själv producerar så har jag fått en annan inblick.

Frukt till butik och egen äppelmust

Solmyra säljer äpplen till livsmedelsbutiker och han har den senaste säsongen även börjat göra lite must på fallfrukten. Arbetet handlar mycket om att testa sig fram sig fram. Jonas Hammar pratar ofta med andra odlare, till exempel kring vilka sorter som fungerar med modern intensiv odling och ger goda äpplen.

– För mig var det en självklarhet att odla ekologiskt. Jag vill helst stoppa i mig mat som jag vet hur den har producerats. Det roligaste med att odla ekologiskt är att det är helt naturligt, man hittar sätt att jobba med naturen i stället för mot den. Det går att göra väldigt mycket utan att använda bekämpningsmedel.

I odlingen växer träd av ett femtontal sorter, till exempel Amorosa, Rubinola, röd gravensteiner, Santana och Åkerö. Solmyra satsar även på lokala kultursorter från Sörmland som Bettna Vinterros, Rossvik, Stäringe Karin, Säfstaholm och Hedenlunda.

– Kulturäpplena har bra smak och ger god must, dessutom finns en bra marknad för dem hos den äldre delen av befolkningen som känner till dess historia. Hedelunda kommer till exempel från ett slott runt en mil härifrån och Stäringe Karin är från en herrgård.

Lokal historia och KRAV-odlade äpplen

Sörmland har ett 40-tal olika äpplesorter och Jonas Hammar har fortfarande inte hunnit smaka på alla. Han brinner dock för att lyfta fram de äldre sorterna.

– Kombinationen KRAV-odlade äpplen och lokal historia ger bara mervärden. Det enda är att kultursorterna kan vara lite mer känsliga för hantering.

Träden på Solmyra är planterade i spaljé, med två ståltrådar och 1,20 meter mellan träden. Än så länge används ingen besprutning alls i odlingen och han tänker avvakta och se hur det går, om det dyker upp några skador eller inte.

– Vi vill hellre låta produktionen bli lite lägre än göra ingrepp. Planen är att köra i några år och se hur kalkylen går ihop. Än så länge är äppelodlingen en sidoverksamhet men på sikt skulle vi vilja utöka med tre-fyra hektar.

Framtidsplaner på gårdsbutik

Om något år planerar han att öppna en gårdsbutik på gården, byggd av ett timmerhus som ska fraktas dit. Ambitionen är att kunna försörja familjen mer och mer på odlingen och produktionen. Musten säljs i egen regi och idag gör han all dryck själv, ska det bli större volymer måste han leja bort arbetet.

Fruktodlingen i Sörmland har tagit fart på senare år. Solmyra är med i föreningen Sörmlandsäpplen som ordnar olika träffar och arrangemang med odlarna.

– Samverkan är en jättestor del när det gäller att återta en näring som inte funnits i Sörmland på ganska många år. Vi genomför odlingsutbildningar och samarbetar även med bärodlare. Jag vill utmana fler att ta steget att plantera fler äppleträd. Det behövs större produktion av äpplen i Sverige, marknaden är nästan omättlig, avslutar Jonas Hammar.

 

Läs mer om Solmyra här