Helenelust

Helenelust

Strax utanför Skåne-Tranås norr om Tomelilla ligger den ekologiska äppelodlingen Helenelust. Odlingen drivs av Frans och Sofie Persson och de producerar bland annat äppelmust under namnet Helenelust från gårdens KRAV-märkta äpplen.

– Vi tog över Helenelust för fem år sedan och då var det här med ekologisk odling helt nytt för oss. Vi var heller inte speciellt insatta i äppelproduktion men tänkte – hur svårt kan det vara, berättar Frans Persson.

Ekologisk och KRAV-certifierad odling på 2,8 hektar

Det var två bröder som köpte åkermaken som tillhörde gården, för att utöka arealen och driva konventionellt lantbruk. De var inte intresserade av fruktodlingarna, och inte heller av boningshuset.

– Vi funderade, bestämde oss för att satsa, och köpte loss huset och 7,5 hektar mark varav 2,8 hektar bestod av fruktodling.

Redan från början började de plantera in nya träd på platsen. Första omgången sattes cirka 5.000-6.000 träd – nu är de uppe i sammanlagt 21.000 fruktträd. I odlingarna växer främst sorter som Santana, Frida, Aroma, Rubinola och Collina. Äpplena säljs till kunder via föreningen Äppelriket i Kivik.

Fjärde säsongen och mycket lärdomar

– Odlingen var ekologisk och KRAV-certifierad redan när vi flyttade hit och vi körde vidare på det. Vi tänkte att vi testar och ser hur det går ekonomiskt, berättar Frans Persson som är uppvuxen på ett konventionellt jordbruk och även gått olika lantbruksutbildningar.

Att odla ekologiskt har stundom varit tufft och frustrerande med problem med olika sjukdomar. Efter hand har de lärt sig att använda olika KRAV-godkända medel för att försöka hålla odlingen fri från angrepp.

– Ett problem är att jag gärna vill för mycket, och att det ska vara ordning och reda. Nu är vi inne på fjärde säsongen och jag gör fortfarande allt, parallellt som jag har två andra verksamheter – jag driver ett byggföretag och har hyreshus, berättar Frans Persson.

– Man får balansera upp de olika delarna ekonomiskt, och fruktodlingen blir ibland ett slukande hål. Vi har haft svårt att få bukt med sjukdomarna i odlingen, de spred sig från de gamla träden till de nya, det är lätt att vara efterklok men man lär sig hela tiden.

Egen must på enbart äpplen

I dagsläget planerar de att plantera ytterligare 6.000 träd. Parallellt med odlingarna producerar de den egna musten Helenelust som säljs på kaféer, krogar, gårdsbutiker och liknande. De äpplen som inte klassas som 1-klassfrukt blir till must, och flaskorna i två olika storlekar innehåller enbart äpplen – inget vatten och inget socker.

Just nu lämnas frukten bort för mustning men planen är att bygga ett eget musteri på gården, och möjligen att starta en gårdsbutik längre fram.

– Det är mycket extraarbete med ekologisk odling. Samtidigt är själva drivkraften att äpplena är obesprutade. Vi fick barn för några år sedan och det blev en tankeställare, det är skönt att kunna ge dem obesprutad frukt.

Till kuriosa hör också att Frans Persson vann Äppelätarmästerskapet vid Äppelmarknaden i Kivik 2017. Det blev 1,093 kilo äpplen på en kvart – så nog gillar han äpplen.

Läs mer om Helenelust här