Roger Tiefensee

Roger Tiefensee

Roger Tiefensees äppelodling ligger i hjärtat av Sörmland vid sjön Skundern. Gårdens marker är dåligt lämpade för traditionellt jordbruk – här finns holmar, flikar och många vändtegar – däremot passar fruktodling bra. 

Roger Tiefensee satt i riksdagen för centerpartiet 2002-2014, bland annat som gruppledare, men hade alltid drömt om att göra något inom jordbruk. Han är uppvuxen på gård med föräldrar som drev uppfödning av nötkreatur och potatisodling, men slumpen ledde honom mot äpplen.

– Min äldste son spelar fotboll och en av fotbollspapporna, Magnus Svensson, producerade must för gastronomikrogar. Vi samtalade om att det inte fanns så mycket sörmländska äpplen att få tag i, och det var så det började. 

– Det roligaste med äppelodlingen är passionen, att odla äpplen är socialt och väldigt roligt. Som gammal politiker är det jätteskönt – det är ingen som är arg på äpplen, de är världens bästa ice-breaker. 

Han köpte marken 2015 och planterade träden 2018. Tidigare hade den legat som vall som bara putsats utan att ta någon skörd och det fanns ingen tradition av äppelodling lokalt.

– När jag började odla var det aldrig någon fråga om det skulle vara ekologiskt eller inte – eko var det enda alternativet. Idag växer 1200 träd på 0,65 hektar, och jag känner att jag har gjort något meningsfullt med denna mark.

EU-certifierad ekologisk odling

Roger Tiefensees odling är EU-ekologiskt certifierad. Vid starten gjorde han en undersökning om KRAV bland vänner och vägde för och emot. Han kom fram till att en KRAV-certifiering skulle vara lite krångligare och dyrare – ekologiskt och närproducerat säljer bra i alla fall. 

Träden han planterade är utspridda tidsmässigt för att få en så lång säsong som möjligt. I odlingen växer Katja, Amorosa, Rubinola, Santana, Holsteiner Cox och Sörmlands landskapsäpple Åkerö. 

Genom Föreningen Sörmlandsäpplen har han gått grundläggande och fördjupande kurser i ekologisk äppelodling och fått stöd och rådgivning. Han håller fortfarande på med politik, är lokalpolitiker med styrelseuppdrag, men är även delägare i Sörmlands Musteri. 

– Jag och en kollega, som också anlade äppelodling 2018, köpte Sörmlands Musteri samma år. Då hade vi galet mycket äpplen från villaträdgårdar att musta. 2019 var det knappt inga äpplen i trädgårdar, men större skörd än jag förväntade mig från odlingen.

Stor efterfrågan på ekologiska mälardalsäpplen

– Idag gör vi must av äpplen från våra egna odlingar och från villaträdgårdar och står på marknader och säljer flaskor och bag-in-box. Vi har även börjat göra äppelglögg. 

Han har levererat frukt till en stor grossist för frukt och grönt i Sörmland och sålt frukt till krogar med michelinstjärnor i Stockholm – efterfrågan på ekologiska mälardalsäpplen är stor.

Till utmaningarna hör att allt görs för första gången, och att tidskalkyleringen är svår – saker tar mycket längre tid än han trodde. Träden ska må bra och få näring, insekter och ogräs ska hanteras.

– En grundläggande faktor är att förstå att saker och ting tar tid. Man måste arbeta rationellt, inte bara av ekonomiska skäl. Gör man det rationellt så går det att tjäna rätt bra pengar på ekologisk produktion. Det är fascinerande att det går att få så stor omsättning på en så liten yta som 0,65 hektar äppelodling. 

Framtiden är ekologisk i Sörmland

I framtiden planerar han att vara uppe i full skörd på odlingen om tre-fyra år, med 70 procents första-klass-äpplen. Då ingår även byggandet av en stor kylanläggning så att han och andra odlare inom Föreningen Sörmlandsäpplen kan hantera all frukt. Han är även intresserad av produktutveckling inom dryck och torkad frukt. 

– Det jag tycker är intressant kopplat till Framtidens frukt är framtiden i Sörmland. Det finns inga traditionella äppelodlare här, odlare som säger att det inte går – i stället kan vi börja från scratch.

Sörmland har haft en rik äppeltradition, med odlingar på slott och herrgårdar som hade egna trädgårdsmästare, och ett 30-tal unika äppel- och päronsorter. Föreningen Sörmlandsäpplen vill bygga vidare på denna tradition. Ambitionen är att utveckla Sörmland som äppellandskap tillsammans.

– Det går att producera både frukt, bär och grönsaker i Sörmland, här finns mycket undantagsmark som går att bruka, men vi har tappat mycket. Målet är återskapa detta. Dessutom har vi nära till Stockholm, konsumenter vill ha ekologisk frukt och efterfrågan bara ökar.

Facebook: Roger Tiefensee