Diego Vegas Skoglund Östersken

Diego Vegas Skoglund

Han kallar sitt ställe för äppelgård och drömverkstad. Äppelodlingen Östersken hade tidigare ett annat namn. Ett nytt kom spontant – ljuset från nordost är vackert. Gården ligger i anrik äppeltrakt, bara några hundra meter från Kiviks Musteri, och de äldsta träden i odlingen är upp till 100 år gamla.

– Jag började med ekologisk odling som ett sätt att ställa om min livsstil. Jag hade arbetat inom bankväsendet tidigare men ville komma utomhus, göra något där jag slapp sitta inne på ett kontor hela dagarna.

Diego Vegas Skoglund köpte gården vid foten av Stenshuvud 2017. Tanken var egentligen inte att sköta själva äppelodlingarna, planen var till en början att arrendera ut marken, hyra ut boende i huset och ordna olika evenemang som konserter och inspirerande föreläsningar.

– Samtidigt som det inte gick att arrendera ut kunde dock livsstilsförändringen inte vänta längre. Och när jag pratade med Marcus Callenbring på Juleboda gård fick jag en wow-upplevelse: Går det att odla ekologiskt!

Ekologisk äppelodling

Till gården hör sju hektar mark varav äppelodlingarna tar upp fyra. Idag växer här runt 2.500 träd, främst Rubinola, Spartan och Röd Gravensteiner men också Ingrid Marie, Katja och Aroma. Många av träden är riktigt gamla, samtidigt finns här även modern spaljéodling.

– Jag vill ha variation – unga och gamla träd. För mig är ekologisk äppelodling det enda rätta, även om det är svårare än konventionell. Att ställa om Östersken ska vara klart till 2022.

Frukten säljer han vid vägen och planer finns på en gårdsbutik. Han gör även must och cider i liten skala, till husbehov och till vänner. Tanken är att så småningom bli livsmedelscertifierad.

– Jag har ett mikromusteri som kan nå upp till några hundra liter om dagen. Min idé är att människor ska kunna komma hit och få upplevelsen av att musta själva, och kanske få ett föredrag på köpet. Att göra hantverksmust som vildmust – där man låter musten jäsa en aning – handlar om tålamod och precision, att underkasta sig faktorer som väder och vind. Och varje år har sin speciella smak.

Naturprojekt

Andra idéer är olika former av naturprojekt, till exempel en naturstig där besökaren får uppleva nya och gamla träd. Östersken är lite av en skogsträdgård, hinner han inte beskära och låter träden sköta sig själva så kommer det frukt ändå.

– Jag tycker om träden, att få forma dem i en process under tid. Det är inte som att ha en trädgård och gå och kratta i rabatter – i stället är det rejäla aktiviteter, att använda såg och slaghacka. Och att kunna ta ett äpple direkt från trädet i odlingen och bita en tugga, det är fantastiskt.

Besök Österskens hemsida här