Elisabeth Knöppel på Rörumsro i Rörum på Österlen kallar sig inte för äppelodlare – i stället ser hon sig själv som mustbonde. Hon och hennes man köpte odlingen 2011 och har ett hektar i Rörum och fyra i Baskemölla tio minuter bort.
– Jag har arbetat med hållbar utveckling i många år så det var helt självklart att äppelodlingen skulle vara ekologisk. Vi odlar inte dessertfrukt – äpplen som säljs för att ätas som de är. Det kräver en mycket precis odlingsstrategi och funkar bättre med yngre träd för att få fram helt prickfria äpplen.
– Våra odlingar bedrivs i stället mer extensivt, större arealer utan så mycket ingrepp, och äpplena får lov att ha lite skavanker – huvudsaken är att smaken är bra.
KRAV-märkt odling på Rörumsro
Elisabeth Knöppel tog över en gammal odling där det fanns en lokal kundkrets sedan tidigare. Odlingen är KRAV-märkt sedan 2018, hon har gårdsbutik där hon säljer must och äpplen, samt en äppelvagn med swish ute vid vägen.
På Rörumsro växer ett tiotal äppelsorter, bland annat Aroma, Ingrid Marie, Belle de Boskoop, Cox Orange, Gravensteiner och James Grieve. De flesta av träden är från 1950-talet, förutom 1970-talsträden Aroma som kom ut på marknaden 1973.
– Skulle jag nyplantera så skulle jag välja dessa äldre sorter, de är bättre för must och har väldigt bra aromer. Jag började experimentera med must 2012 och har haft eget musteri sedan 2013. Vi kunde inte sälja all frukt vi producerade, provade att musta hos ett grannmusteri och fick ett jättebra resultat.
Lokal försäljning
Produktionen är i liten skala, hon säljer till gårdsbutiker, restauranger och livsmedelsbutiker på Österlen. Att sälja lokalt är en distributionsmodell hon kan leva med, målet är att lämna ett lagom stort ekologiskt fotavtryck. Ambitionen är inte att bli större, hon vill få det lilla formatet att fungera, och fortsätta göra riktigt bra must.
– Det svåra att verksamheten är säsongsbetonad och att det är krävande att få lönsamhet i en liten hantverksproduktion. Man arbetar för hand och det är väldigt tungt. Det finns maskiner men de är dyra och då måste man växla upp. Allt hänger på mig, men det är samtidigt detta som gör det roligt, att få göra alla moment själv. Det blir dubbelt – man har ett personligt förhållande till det.
Sedan starten med mustproduktion har Rörumsro fått silver- och guldmedalj i Must-SM och satsar på att tillverka en must som fungerar till mat.
– Det roligaste är att presentera en ny must, till exempel på en mustprovning, att träffa intresserade kunder och bidra till mustens utveckling. Och att efter ett helt års arbete stå och tappa must på hösten – de upplevelserna är oslagbara.
Besök Rörumsros hemsida här