Ekologiska Äpplets Dag Quiz

Välkommen till Ekologiska Äpplets Dag Quiz

Gör vårt roliga quiz och få en chans att vinna ett fint pris hos gården/caféet du besöker

  1. Fyll i dina kontaktuppgifter samt vart du tävlar
  2. Visa ditt resultat för arrangören, endast de som svarat flest rätt har chans att vinna*

*Obs! Gården/caféet ansvarar för priser och prisutdelning. Det kan finnas begränsat antal vinster. Prata med de ansvariga där du gör quizet för att få reda på vad för pris du kan vinna.

Lycka till!

1. 
Hur många kärnor?

Äpplen - Bild: Kimmo Rumpunen

Fem är ett magiskt tal för äpple. Ordet äpple består av fem bokstäver, en äppelblomma har vanligtvis fem kronblad samt en pistill med fem märkesflikar där pollenkornen gror varvid kärnorna börjar utvecklas. Kärnorna stimulerar sedan fruktutvecklingen och påverkar både fruktens utseende och storlek. Hur många kärnor ska det normalt finnas i ett äpple som är fullständigt pollinerat och befruktat?

2. 
Hur stor andel?

Frost Blomma Äpplen - Bild: Kimmo Rumpunen
Vårfrost, då temperaturen tillfälligt sjunker under 0°C under vegetationssäsongen, är ett stort problem vid fruktodling eftersom både blomknoppar, utslagna blommor och fruktkart i olika utvecklingsstadium kan skadas. Hur stor andel av äppelblommorna på ett äppelträd i full blomning dödas vid en frost kring -2°C?

3. 
Var har vårt kulturäpple sitt ursprung?


För att bryta knoppvila och kunna blomma behöver äppleträdet en viss mängd kyla under vintern. Äppleträd är därför svåra att odla i tropiska klimat.  Var
har vårt kulturäpple sitt ursprung?

4. 
Vilken svampsjukdom?


Både frukter och äppelträdets blad drabbas av många olika svampsjukdomar som kan motverkas genom lämpligt sortval och med olika skötselåtgärder. En del svampsjukdomar ger bara ytliga skador medan andra kan göra att frukten ruttnar. Vilken svampsjukdom har gett upphov till de skador som äpplet på bilden har?

5. 
På hur stor yta i Sverige odlas äpplen ekologiskt?

Äppelträd - Bild: Kimmo Rumpunen
I Sverige odlas äpple totalt på drygt 1500 ha och produktionen motsvarar ungefär en fjärdedel av alla äpplen som konsumeras. På hur stor yta odlas äpplen ekologiskt?

6. 
Vad heter insekten?

Bild: Kimmo Rumpunen
På bilden ser du tydliga symptom av en insekt som kan ställa till stora problem i en äppelodling. Larven gör en grov gång i fruktköttet ända in till kärnhuset. Så småningom lämnar den frukten och övervintrar under stammens bark för att på våren utvecklas till en fjäril. Vad heter insekten?

7. 
Vilken är idag den vanligaste varianten vid biodling i Sverige?

Photo by Damjan Seruga from https://freeimages.com/
Honungsbin är goda pollinatörer för äppleblommor vid varmt och lugnt väder, och kan komplettera de vilda pollinatörerna och säkerställa tillräcklig pollineringen. I Sverige finns fyra olika varianter av honungsbin: Ligustica-bin från Italien, Carnica-bin från Balkanhalvön, Nordiska bin och Buckfast-bin. Vilken är idag den vanligaste varianten vid biodling i Sverige?

8. 
Vilket djurslag producerar gödsel med högst innehåll av kväve?

Bild Kimmo Rumpunen
För att upprätthålla näringsbalansen och produktionen av äpple i en fruktodling måste näring tillföras kontinuerligt. Vid ekologisk odling är det inte tillåtet att använda mineralgödselmedel för att tillföra kväve som trädet behöver för sin tillväxt och fruktutveckling. Istället används kvävefixerande baljväxter, olika slag av kompost, naturliga restavfall och naturgödsel. Vilket djurslag producerar gödsel med högst innehåll av kväve?

9. 
Vilken är den vanligaste äppelsorten som odlas i Sverige?

Bild Kimmo Rumpunen
Äpple är en mycket populär frukt och globalt finns fler än 7500 olika äppelsorter. Vilken är den vanligaste äppelsorten som odlas i Sverige?

10. 
Vilken bakterieart?

Bild Kimmo Rumpunen
Ny forskning visar att både äpplets skal, fruktkött och kärnhus innehåller miljontals för tarmfloran nyttiga bakterier. Man har också funnit att ekologiska äpplen innehåller en rikare och bättre balanserad bakterieflora, inklusive fler mjölksyrabakterier. Vilken av nedanstående bakteriearter är exempel på hälsobefrämjande mjölksyrabakterier som förekommer hos både växter och människa?

11. 
Vad färgar man en äppelskiva med?


För att ett äpple ska kunna lagras under längre tid och samtidigt ha en bra smak måste skörden ske i rätt utvecklingsstadium. När ett äpple mognar brunfärgas kärnan och stärkelse omvandlas successivt till socker. Stärkelseomvandlingen kan enkelt följas genom att en äppelskiva färgas in med:

12. 
Vilken enhet?

Bild Kimmo Rumpunen
Förhållandet mellan socker och syra påverkar också mycket äpplets smak. För att följa sockerackumuleringen i äpplet använder fruktodlaren en refraktometer. Det är ett enkelt mätinstrument på vilken man placerar en droppe fruktjuice och sedan avläser resultatet. I vilken enhet presenteras då vanligtvis sockerinnehållet?

13. 
Vad mäter detta instrument?

Bild Kimmo Rumpunen
Bilden visar en penetrometer. Det är ett instrument som odlaren använder för att
bedöma äpplets:

14. 
Vad äter nyckelpigan?

Photo by Angela Gunder from https://freeimages.com/
Vid ekologisk äppelodling arbetar odlaren med att gynna de naturliga nyttodjuren genom att skapa en stor mångfald av blommande växter, och genom att sätta upp fågelholkar mm. Ett viktigt nyttodjur är nyckelpigan. Vad äter nyckelpigan?

*GDPR och villkor

Framtidens frukt respekterar din integritet och rätten att ha kontroll över dina personuppgifter.  Våra vägledande principer är enkla. Vi kommer att vara öppna med vilka data vi samlar in och varför. Vi kommer skydda dina data. Genom att du registrar dig på vår webbplats samtycker du till att ditt namn, stad samt e-postadress får användas till att kontakta dig gällande resultat på ditt quiz och för framtida evenemang, information och eventuella nyhetsbrev. Du kan när som helst höra av dig till oss så raderar vi din data.